Prehospitaal onderwijs

Multi-inzetbaar team

De METS Center docenten zijn zeer ervaren en multi-inzetbaar. Ze geven niet alleen reanimatietrainingen op alle niveaus (BLS, PBLS, ILS, ALS), maar verzorgen en ontwikkelen ook prehospitaal onderwijs voor diverse opdrachtgevers. Ze zijn actief in de rijdienst, geven rij-instructie aan ambulancechauffeurs, ontwikkelen en verzorgen onderwijs voor de Academie voor Ambulancezorg en voeren al het ROP-onderwijs uit voor de RAVU.

In 2023 zijn onder meer 10 multidisciplinaire oefeningen uitgevoerd in samenwerking met Politie en Brandweer voor de RAVU en haar ketenpartners. In het kader van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand zijn trainingen uitgevoerd in extreem en grof geweld (TGB) in samenwerking met de RAV Gooi- en Vechtstreek.

Hoe ontwikkel je een spoedbrein?

Prestatie is niet alleen afhankelijk van technisch medisch handelen. Mentale vaardigheden en emotionele intelligentie spelen hierin een belangrijke rol. Hoe presteer je in acute hoge druk situaties? Hoe ga je om met hevige emoties die plotseling opkomen door vermoeidheid, angst of extreem lastige omstandigheden? Dat leer je niet in de reguliere opleiding, maar wel in de EMS Bootcamp. Een presteren onder druk-training voor de ambulancezorg die het METS Center sinds 2019 meer dan tien keer heeft aangeboden aan ambulanceteams door het hele land. Hierin ontwikkelen verpleegkundigen en chauffeurs hun spoedbrein. Ze leren druk te registreren en krijgen handvatten om druk te reguleren. Deelnemers stappen bewust uit hun comfort zone in een veilige leeromgeving om zo te groeien als zorgprofessional.

Heel veilige leeromgeving met goede trainers en opbouwende feedback. Volledige aandacht voor de cursisten en ruim de tijd om te oefenen en na te bespreken.

Get trained save lives

Een plotselinge hartstilstand is de derde belangrijkste doodsoorzaak in Europa. Het direct verkrijgen van medische hulp en reanimatie is cruciaal voor overleving. De UEFA en de European Resuscitation Council hebben in november 2023 de campagne ‘Get trained save lives’ gelanceerd op het jaarlijkse ERC-congres in Barcelona. Doel is bewustwording te creëren voor het belang van reanimatie.

In de aanloop naar het voetbaltoernooi UEFA EURO 2024 worden fans gestimuleerd te leren reanimeren en worden teams, officials en medewerkers getraind die bij het EK aanwezig zijn. Op 3 juli 2023 hebben zes instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad, waaronder een instructeur van het METS Center, het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar een reanimatietraining gegeven bij de KNVB in Zeist. Meer info over de campagne: UEFA launches online CPR training | UEFA.com
Foto: NRR

Stop de lariekoek!

  • Je kan je tong inslikken…
  • Geen kinderreanimatie uitvoeren zonder specifieke training…
  • Beademen bij een reanimatie is niet nodig…

Reanimatieonderwijs is een belangrijke factor voor overleving. In 2023 schreef METS Center docent Ruben Verlangen gastcolumns over de vele hardnekkige mythes die rondwaren in hulpverleningsland voor het online vakblad Veiligheid van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Als BHV-, EHBO- of reanimatie-instructeur kun je het verschil maken door cursisten zoveel zelfvertrouwen mee te geven dat ze een circulatiestilstand herkennen, een reanimatie durven te starten en die vervolgens goed (samen) kunnen uitvoeren. Dat vraagt om het bewust vermijden van drempels om een reanimatie te starten. Daarom is het belangrijk om je als instructeur te realiseren: klopt het wat ik zeg? Lees het artikel hier online: Stop de lariekoek! – Vakblad Veiligheid

Twee keer per jaar zorgprofessionals trainen op Saba die werken in het ziekenhuis, op de ambulance en in verzorgingstehuizen (o.a. ALS, voorbehouden handelingen en SBAR).