Overzicht 2023

Hoogtepunten

30 maart
Bliksemstage JINC

De landelijke organisatie JINC wil jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand een eerlijke kans bieden op de arbeidsmarkt. Tijdens een bliksemstage leerden jongeren van JINC Utrecht o.a. bloeddruk meten, een hevige bloeding stelpen en reanimeren in het METS Center.

12 juni
Lustrumweekend 15-jaar METS Center

We beleefden een topweekend. Stralende dagen, geweldig gezelschap en een feestelijke sfeer. Na een gedenkwaardig teamuitje ontvingen we meer dan 160 familieleden, vrienden en collega’s in het METS Center.

14-16 juni
SESAM congres in Lissabon

In 2023 is het METS Center aanwezig om met meer dan duizend deelnemers uit Europa de nieuwste kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen over simulatieonderwijs in de zorg.

25 juni
Simulatiedag Obstetrie

Ook dit jaar organiseerde de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie de Simulatiedag Obstetrie voor medisch specialisten en aios anesthesiologie en gynaecologie in het METS Center. Tijdens deze gezamenlijke oefendag wordt kennis uitgewisseld en het samen trainen bevordert het begrip voor elkaars specialisme.

25 augustus
Prehospitale zorg is teamwork

De ambulancechauffeur speelt een belangrijke rol in de keten van overleving. Naast de jaarlijkse trainingen die METS Center-docenten geven op SABA, volgden in de zomer van 2023 drie ambulancechauffeurs een stage in Utrecht. Een mooie en nuttige uitwisseling, mogelijk gemaakt door de RAVU en Saba Cares.

25 augustus
Klaar voor een druk najaar

Na de zomerstop werken onze technisch onderwijs assistenten aan moulage; wonden voor de poppen om nog meer de realiteit na te bootsen in het simulatieonderwijs. Zoals brandwonden, schaafwonden en gecompliceerde fracturen.

29 augustus
Trots op onze EuSim faculty!

Een actieve middag in het teken van verdieping en ontmoeting. Na een online inleiding door Søren Printz (managing director EuSim Group) is uitgebreid geoefend met debriefing. Het was een creatieve en inspirerende bijeenkomst waarbij ook een nieuwe film is gemaakt die wordt ingezet in het EuSim onderwijs.

21 september
Eusim level 2 verdieping voor simulatietrainers

Bevlogen en kritische groep artsen, intensivisten en ambulanceverpleegkundigen in een microsimulatie die wordt gebruikt bij een debriefing met grote teams. Deelnemers krijgen extra handvatten om de CRM-principes te integreren in de eigen simulatietrainingen.

28 september
NRR GIC voor Instructor Potentials

De Generic Instructor Course van de Nederlandse Reanimatie Raad voor artsen of (specialistisch) verpleegkundigen met een voordracht tot Instructor Potential. Dit keer met nieuwe gezichten in de faculty van wie ook wij weer veel leren.

16 oktober
Restart a Heart Day

Direct starten met reanimeren bij (het vermoeden van) een hartstilstand verdubbelt de kans op overleving. Hoe herken je een circulatiestilstand en weet jij dan wat je moet doen? Het METS Center en de RAVU steunden het initiatief van het Antonius ziekenhuis en stelden een ervaren BLS-instructeur beschikbaar.

2 november
De dood of de gladiolen

Een zeer relevante training voor meldkamercentralisten waarin (bijna) alles aan bod komt rond leven en dood. Zaken waar je dagelijks mee te maken hebt op de meldkamer!

8 november
Veilig bevallingen begeleiden met SAVE’r

Anios en klinisch verloskundigen van het Diakonessenhuis, Reinier de Graaf ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei in actie. Een hands-on training met veel verschillende scenario’s en een lotuspatiënte.

14 november
Scenario design op maat voor Reade

Na de training scenario design op maat in juni aan een interdisciplinaire groep zorgprofessionals van Reade Revalidatie en Reumatologie, volgde een nuttige opfrissing. Samen is bekeken hoe nu verder, zodat iedereen weer met nieuwe inspiratie aan de slag kan in de eigen praktijk.

11 december
Presteren onder druk voor SEH-artsen

Een groep SEH-artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht ging samen met artsen en verpleegkundigen uit andere ziekenhuizen de uitdaging aan tijdens de The 21 Hour Shift. Alles voor nog betere patiëntenzorg onder alle omstandigheden.

15 december
Refresher ALS met blind scenario

Het vraagt een choreografie van het team om een reanimatie soepel te laten verlopen. Een geblinddoekte teamleider helpt om de kracht van niet-technische vaardigheden te ervaren. Vandaag uitgevoerd tijdens een opfriscursus ALS door deelnemers van het Amphia

METS Center zit samen met VUmc Academie en UMCG in de onderwijscommissie voor het trainingsprogramma Stop de bloeding red een leven (SDBREL).