Klinisch onderwijs

CRM teamtrainingen afdeling NICU Isala

In 2022 is een intensief CRM traject met Isala in Zwolle afgerond. De hele afdeling NICU (neonatologie intensive care unit) is getraind in de CRM-principes, ter bevordering van de kwaliteit en daarmee de patiëntveiligheid. De opdracht bestond uit 11 CRM teamtrainingen waarbij de complete medische teams (artsen, aios, physician assistants, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten) samen zijn getraind. Daarnaast heeft het ondersteunend personeel een verkort programma doorlopen. Zij maakten zo kennis met het CRM gedachtegoed en werden zich bewust van hoe belangrijk ook hun observaties zijn. De reacties van de deelnemers waren zeer positief. De trainingen droegen bij aan het onderlinge begrip, het draagvlak en effectief teamwork.

Lees hier meer over de ervaringen van Isala in Zwolle 

Echt goed luisteren naar onze wensen, korte lijnen, grote flexibiliteit en de bevlogenheid van de docenten. Dat is de kracht van het METS Center. Het werken volgens de CRM-kernpunten biedt structuur, geeft overzicht en bevordert de kwaliteit.

Facilitators simulatieonderwijs opgeleid voor ROC’s van Amsterdam en Twente

Hoe kunnen docenten simulaties inzetten om studenten goed voor te bereiden op de uitdagingen die veilig werken in de gezondheidszorg met zich mee brengt? Steeds meer hogescholen zien de meerwaarde van scenario- en simulatieonderwijs. De EuSim level 1 non acute care edition (NACE) is speciaal ontwikkeld voor docenten die les geven aan toekomstige zorgprofessionals. In juli en augustus 2022 heeft het METS Center een groep docenten van het ROC Amsterdam en ROC Twente opgeleid tot facilitator. Zij kunnen nu zelf aan de slag met simulatieonderwijs aan verpleegkundigen, verzorgenden en dokters-assistenten in spé.

The 21 Hour Shift: vertragen in plaats van versnellen

Het is belangrijk om te vertragen in plaats van te versnellen en stress is besmettelijk. Belangrijke lessen uit de presteren onder druk training ‘The 21 Hour Shift’ (Klinische Bootcamp). In deze intensieve simulatietraining ligt de focus op de mentale uitdaging waar je als acute zorgprofessional dagelijks voor staat. Het programma bestaat uit bootcampelementen en simulaties en is ingericht als een dienst in het ziekenhuis. Vol verrassingen, net als in de praktijk.

In de spoedzorg sta je altijd ‘aan’. In 2022 zijn weer drie groepen artsen en verpleegkundig specialisten uit ziekenhuizen door het hele land getraind in het (her)kennen van hun eigen stresssignalen en die van hun teamleden, zodat samen de teamprestatie wordt verbeterd. Deelnemers krijgen concrete handvatten om gevoelens van druk te reguleren en ervaren het positieve effect van het reflecteren en visualiseren van situaties.

Professionaliseringsprogramma SimNEXT

In oktober 2022 vond de pilot van de introductiemodule voor een nieuw professionaliseringsprogramma van SimNEXT plaats in het METS Center. Het programma is speciaal bedoeld voor instructeurs of facilitators simulatieonderwijs die de EuSim, GIC of STAP hebben afgerond en zich willen blijven ontwikkelen.

De introductiemodule vindt plaats op 7 en 8 september 2023. Het METS Center host deze tweedaagse bijeenkomst die in het teken staat van kwaliteit van simulatieonderwijs en is betrokken bij de ontwikkeling van alle acht modules. Deelnemers maken kennis met het programma en de werkwijze en ontmoeten professionals uit het hele land. Het SimNEXT programma is een samenwerking van de Dutch Society for Simulation in Healthcare (DSSH) met het Simulation Center UMCG, TechMed Centre – University of Twente, Maastricht UMC+ en Walter Eppich.

Patiëntveilig werken met CRM voor LangeLand Ziekenhuis

“Een zeer verhelderende cursus in een fijne en veilige omgeving. We hebben veel met elkaar gedeeld en open en eerlijk naar onszelf en naar elkaar gekeken. Ik ben mij nu bewuster van de niet-medische zaken en ga hier zeker meer aandacht aan geven in mijn werk.” Een van de vele positieve reacties van deelnemers aan de teamtraining Patiëntveilig werken met CRM voor het  LangeLand Ziekenhuis.

Van september tot en met december 2022 trainde het METS Center diverse IC-, CCU- en SEH-verpleegkundigen en -artsen van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Het LangeLand biedt al geruime tijd scenario-, reanimatie- en ALS trainingen voor medewerkers van het ziekenhuis. Zij kozen voor het METS Center om de kwaliteitsslag te maken naar nog betere samenwerking binnen de teams.

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie voor de vierde keer op rij de Simulatiedag Obstetrie organiseerde in het METS Center? Deze jaarlijkse simulatietraining vergroot de kennis en het begrip van elkaars specialisme en bevordert de samenwerking.