In de periode september en oktober 2024 is het onderwijsconcept presteren onder druk extra onder de aandacht gebracht in de online campagne ‘Train jouw spoedbrein!’. In diverse posts en filmpjes is de meerwaarde van de trainingen benadrukt, dankzij de medewerking van Marijke Voskuilen (SEH-verpleegkundige en reanimatie coördinator) en Martijn Dame (hulpverlenerspsycholoog) die deel uitmaken van de faculty.
De campagne heeft geleid tot meer bekendheid en bewustwording. Het aanbod bestaat eind 2024 uit:
Op diverse nationale- en internationale podia, waaronder het DDSH-congres in Groningen en het SESAM-congres in Praag, deelden METS Center docenten hun kennis over het aanleren van de vaardigheid presteren onder druk aan zorgprofessionals.
“Na mijn deelname aan The 21 Hour Shift herken ik sneller signalen van stress bij mezelf en bij anderen. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk sta je daar vaak onvoldoende bij stil. Deze vaardigheid aanleren is echt van belang om effectiever om te gaan met acute stressvolle situaties en draagt bij aan een betere teamprestatie.”
Bas van Wees, anesthesiemedewerker en reanimatie coördinator
In 2024 zijn vier trainingen gegeven aan MOET instructeurs van ALSG (opleidingen voor acute geneeskunde). MOET staat voor Managing Obstetrics Emergencies and Trauma. Op 19 juni was de eerste training ‘CRM voor instructeurs’ met drie gynaecologen en twee anesthesisten. Tijdens deze CRM-training ligt de focus op het herkennen en bespreekbaar maken van niet-technische vaardigheden zoals effectieve communicatie, teamwork en leiderschap.
De feedbackmethode Learning Conversation is in de MOET- scenario’s getraind. Deelnemers vonden de training heel nuttig, een goede aanvulling voor instructeurs, ze waardeerden het hands-on karakter en de fijne, deskundige begeleiding. In 2025 staan er nog vijf trainingen gepland.
Je bent opgeleid tot simulatie-instructeur en dan? Hoe kan je je na het volgen van een EuSim, STAP of GIC cursus verder bekwamen als trainer en doorgroeien tot expert in simulatieonderwijs? In het professionaliseringsprogramma SimNEXT hebben het Maastricht UMC+, SHE Maastricht University, Simulatiecentrum UMCG en het METS Center de gezamenlijke expertise en ontwikkelkracht gebundeld. Doel is om hiermee een sterke kwaliteitsimpuls te geven aan het simulatieonderwijs in Nederland.
2024 was een vruchtbaar ontwikkeljaar voor SimNEXT. Er zijn zes online introductiesessies uitgevoerd, drie inhoudelijke onderwijsmodules ontwikkeld en de module ‘Sterker simuleren door slimmer evalueren’ is succesvol uitgevoerd met een zeer goede waardering. Daarnaast is het ontwikkelteam versterkt met twee onderwijskundigen.
DUTCH (Digital United Training Concepts for Healthcare) is een nationaal programma waarin ziekenhuizen, opleidingsinstituten en bedrijfsleven samenwerken aan een nieuwe manier van opleiden en ontwikkelen van zorgprofessionals in ziekenhuizen. DUTCH beoogt een transformatie van bij- en omscholing van zorgprofessionals door middel van schaalbare digitale leermiddelen en fysieke en virtuele simulatie. Via SimNEXT is het METS Center gevraagd om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het faculty development programma van DUTCH.
In april 2024 is de laatste van de serie van 15 teamtrainingen afgerond voor de afdeling Verloskunde van het Diakonessenhuis. De ervaringen en het resultaat zijn beschreven in een klantverhaal dat gepubliceerd is op de website. Het METS Center heeft gedurende een half jaar alle (obstetrie)verpleegkundigen, klinisch kraamverzorgenden, klinisch verloskundigen, arts-assistenten en gynaecologen van de afdeling Verloskunde getraind in het patiëntveilig werken met behulp van CRM. In de op maat gemaakte teamtrainingen lag de focus op niet-technische vaardigheden en effectieve samenwerking.