Echosimulatie
ob/gyn

Programma voorziet in grote behoefte

In de zomer van 2019 lanceerde het METS Center als eerste opleidingscentrum in Nederland een trainingsprogramma met behulp van scantrainers onder de naam Echosimulatie ob/gyn. Hiermee leveren we een actieve bijdrage aan de hoge kwaliteit van de prenatale zorg in Nederland en komen we tegemoet aan de grote vraag naar praktische vaardigheidstrainingen. De echosimulatietrainingen bij het METS Center zijn uitgegroeid tot een begrip.

Het onderwijs wordt continu gefinetuned op basis van nieuwe inzichten, actuele ontwikkelingen en feedback van cursisten. De doelgroep is uitgebreid (o.a. met verloskundeartsen, aios, anios en physician assistants) en er zijn speciale pilots uitgevoerd om de toepasbaarheid van de trainingen per doelgroep te testen. Hiermee komen we zo goed mogelijk tegemoet aan individuele leerbehoeftes van cursisten en kan elke aankomende en ervaren professional die gebruikt maakt van echoscopie in gynaecologie en obstetrie blijven voldoen aan veranderende kwaliteitseisen.

Simulation-based Ultrasound Training leads to substantial improvement in clinical performance that is sustained after 2 months of clinical training.

Conclusie uit onderzoek ‘Ultrasound in Obstretics & gynecology’. Authors M.G. Tolsgaard e.a.​

Snellere opsporing endometriose en adenomyose

Endometriose is een chronische ziekte bij vrouwen die vaak niet of te laat wordt herkend. Vrouwen met endometriose lopen gemiddeld zeven jaar rond met pijnklachten voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dit leidt tot veel individueel leed (waaronder onvruchtbaarheid) en hoge maatschappelijke kosten.

Samen met een specialist op dit terrein, Fenna Kap-Jansen, de Endometriose Kliniek Nederland en het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft het METS Center in 2023 een verdiepende echosimulatie training ontwikkeld gericht op het vergroten van de herkenning van endometriose en adenomyose. De training is bedoeld voor eerste- en tweedelijns gynaecologisch echoscopisten, fertiliteitsartsen, gynaecologen en ervaren a(n)ios gynaecologie. Hiermee kan tijdig een juiste diagnose worden gesteld, is sneller de juiste behandeling mogelijk en kan een langdurige zoektocht van patiënten worden voorkomen.

Training echoteam Generation R NEXT - interventiestudie

Wat is de invloed van een gezonde leefstijl op de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind? Deze vraag staat centraal bij een uniek onderzoek dat in januari 2023 van start ging. Het METS Center gaf eind januari 2023 een echosimulatie training op maat aan het echoteam van Generation R Next; een initiatief van Erasmus MC.

Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Kinderen worden in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. Met de kennis die met dit onderzoek wordt opgedaan kan de gezondheid van toekomstige ouders en hun kinderen worden verbeterd. De training past goed bij de ambitie van het METS Center om actief bij te dragen aan kwaliteit van en onderzoek rondom de prenatale zorg. Meer info over de studie: www.generationr.nl/next

‘De basis de baas’. Continuering samenwerking met EchoXpert

In 2023 is de samenwerking met EchoXpert voortgezet. Studenten van de opleiding tot basisechoscopist volgden twee praktijkdagen in het METS Center, waarbij ze uitgebreid konden oefenen op de scantrainers. Dit biedt studenten de mogelijkheid om veel te oefenen in een veilige leeromgeving en zonder tijdsdruk te leren echoën.

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van EchoXpert Academy en de Dag van de Echoscopie, organiseerden we op 29 september samen met EchoXpert een hands-on symposium in het METS Center met als thema ‘De basis de baas’. Hierbij stond de basisechoscopist in het obstetrisch vakgebied centraal.

Hands-on echoscopie training. Onder begeleiding van zeer ervaren hands on trainers en een expert van GE Healthcare leer je alle ins & outs van de GE Voluson echoapparaat, zodat je nog betere echo’s kunt maken.