Echosimulatie
ob/gyn

Echoscopie is doen. Kwaliteit is samen doen!

Studenten van de basisopleiding echoscopie bij EchoXpert volgden in 2022 twee praktijkdagen bij het METS Center in Bilthoven. Ze hebben uitgebreid en in alle rust geoefend op de transvaginale en transabdominale scantrainers. EchoXpert ziet een meerwaarde in het toevoegen van simulatieonderwijs aan de opleiding om zo een kwaliteitsimpuls te geven aan het onderwijs.

De studenten reageerden erg enthousiast. Ze vonden het werken met een simulator leerzaam en waardeerden de mogelijkheid om uitgebreid te kunnen scannen in de verschillende vlakken, de ligging te bepalen en de structuren te leren herkennen. Dat is in deze setting een stuk eenvoudiger dan in aanwezigheid van een zwangere patiënt met een bewegende foetus. De samenwerking met EchoXpert is goed bevallen en wordt in 2023 voortgezet met een extra groepen studenten. Daarnaast biedt het MET Center ook trainingsmogelijkheden aan studenten van andere echoscopie opleidingen, als aanvulling op een stage.

Ik voel me beter voorbereid op het maken van mijn logboek. Goede mogelijkheid tot oefenen. Heel gericht op de individuele behoefte.

Geslaagde pilot voor verloskundeartsen

Nederland kent zo’n 40 verloskundeartsen, verspreid over negen ziekenhuizen. Het merendeel is nog in opleiding. Verloskunde in ziekenhuizen vraagt om specifieke competenties op het gebied van kennis en kunde, samenwerking, communicatie en organisatie rondom de zwangere en haar kind. Dit nieuwe specialisme is ontstaan om de kwaliteit van deze zorg te waarborgen direct aan het bed.

In juni 2022 heeft het METS Center voor het eerst verloskundeartsen getraind met behulp van   scantrainers. Het was een bijzondere training met zeer enthousiaste en bevlogen jonge artsen. Extra mooi was dat een van de cursisten zelf zwanger was en live model kon zijn. De training echosimulatie basisvaardigheden klinische verloskunde is zeer geschikt bevonden voor verloskundeartsen (in opleiding) en kan als teamtraining op maat worden aangeboden.

Ontwikkeling programma echosimulatie ob/gyn

Steeds meer (beginnende en ervaren) echoscopisten, verloskundigen en artsen maken kennis met echosimulatieonderwijs en zien de meerwaarde van het oefenen met scantrainers. Het programma wordt continu bijgeschaafd en toegespitst op actuele behoeftes van deze doelgroep.

Het actuele geaccrediteerde aanbod:

  • Studenten hebben veel behoefte aan praktische vaardigheidstraining, onder meer door een tekort aan goede stageplekken. Zij kunnen tijdens de Echosimulatie studenten basisopleiding studenten in alle rust oefenen en veel meer zelf echoën.
  • Gecertificeerde basisechoscopisten hebben behoefte aan trainingsmogelijkheden om te kunnen voldoen aan de (nieuwe) kwaliteitsnormen. Sinds kort worden ze eens of twee keer per jaar hierop getoetst aan de hand van een logboek. Binnen de training Echosimulatie basisechoscopist en de compactere variant Echosimulatie termijnechoscopist is gerichte oefening mogelijk.
  • Echo’s maken van hartafwijkingen en afwijkingen aan het foetale brein is zeer complex. Voor de ervaren TTSEO-echoscopist die meer uitdaging wenst, is de Echosimulatie TTSEO+ (hart en brein) ontwikkeld. Zij kunnen in alle rust scannen in volumes met normale anatomie en volumes met pathologie. Dit vergroot de kwaliteit van de echovaardigheden en zorgt bij de beginnend echoscopist voor meer zelfvertrouwen.
  • Speciaal voor verloskundig- en gynaecologisch echoscopisten en (huis)artsen biedt het METS Center de training Echosimulatie basis gynaecologie aan, inclusief de mogelijkheid om de IUD-controle te oefenen. Cursisten kunnen verschillende volumes uitkiezen, afhankelijk van hun persoonlijke leerdoelen. In 2023 wordt de mogelijkheid voor een verdiepende echosimulatietraining onderzocht voor de gevorderde gynaecologisch echoscopist.

In 2022 drie keer zoveel echosimulatie trainingen zijn uitgevoerd dan het jaar ervoor?